DİNİ SORULARINIZA ÇÖZÜMLER

ANA SAYFA | MAKALELER | DUA SAYFASI | ZİYARETÇİ DEFTERİ | KISA TARİHÇE | KİTAPLARI
------------

 » MAKALELER

Okunma Sayısı : 3415

Zekât ve fitre soruları üzerine...

 

Soru: 1- Param bir işyerinde ortaklıktadır. Elimde para yok, hisse senedi var. Zekatımı nasıl vereceğim?

Cevap: Ortak olduğun işyerinde hissene düşen miktarı hesap edeceksin, ne miktar hissen varsa o miktarın zekatını vereceksin. Başkaları da kendi hisselerine düşenin zekatını verecekler. Böylece ortaklıkta zekatı verilmeyen para kalmayacaktır. Şurasını da ifade edelim ki, şirketin üretim için bekleyen makinelerine, taşıyıcı arabalarına, mal koymak için bekleyen depolarına, demirbaş malzemelerine zekat vermek gerekmez. Bunların dışında mal ve para olarak ne bulunuyorsa ondan ortakların kendi hisselerine düşen miktarın zekatını vermeleri gerekir.

Soru: 2- Kasada bir miktar param var. Dükkanda da yine bir miktar malım var. Ben zekatımı paradan mı, maldan mı, yoksa sadece bunların getirdiği kârdan mı vereceğim? Yani zekat sermayeden değil de kârdan mı verilir?

Cevap: Zekat hem paradan, hem vitrindeki maldan hem de her ikisinin de getirdiği ayrı kâr varsa ondan verilir. Yani ?zekat, sermayeden değil kârdan verilir? sözü doğru değildir. Satışa arz edilen malın da maliyeti üzerinden zekatı verilir.

Soru: 3- Ticaret için değil de kullanmak için aldığım arabam, oturduğum evim, kiraya verdiğim mülküm var. Bunlardan zekat vermem gerekiyor mu?

Cevap: Kullandığınız arabaya, oturduğunuz eve, kiraya verdiğiniz mülke zekat vermek gerekmez. Zekat bunların (varsa) kazandığı paradan verilir.

Soru: 4- Günahkâr yoksula da zekat ve fitre verilir mi?

Cevap: Günahkâr Müslüman?a da zekat, fitre vermek caizdir. Yardım yerini bulmuş kabul edilir. Ancak dindarları ve takva sahibi yoksulları tercih etmek daha sevaplıdır. Alacağı yardımı harama, içkiye harcayacağını sandığınız adamın hanımına mutfak malzemesi olarak vermek de caizdir. Çünkü zaruri ihtiyaçtan olan mutfak malzemesini paraya çevirip de harama harcamak uzak ihtimaldir.

Soru: 5- Hanımların ziynetlerinin ne kadarına zekat düşer? Bu konuda farklı ölçüler mi var?

Cevap: Diyanet?in son tespitine göre 80 gramı geçen, daha geniş çevrede benimsenen bir diğer tespite göre de 85 gramı bulan ziynete zekat düşer. Bu ağırlıklara ulaşan ziynetin değeri olan paranın zekatı verilir. Tabii bunlar Hanefi?nin görüşüdür. Şafii?de ise ziynetlerin ağırlığı 850 gramı bulmadıkça zekat vermek gerekmez. Buna göre ziynetlerinin zekatını vermeye gücü yetmeyen Hanefi hanımlar, Şafii görüşüyle amel ederek zorlanmayabilirler. Çünkü zorlanılan yerde bir diğer hak mezhebin kurtarıcı görüşüyle amel edilebilir. Elbette mecburiyet duyulan yerlerde yapılır bu tercih. Yoksa mecburiyet olmadığı halde her mezhebin kolay gelen hükmünü seçmeye yönelmek gibi bir mezhepsizliğin caiz olmadığı herkes tarafından bilinmektedir.

Soru: 6- Geçmişten kalan zekat borcumla, gelecekte vermeyi düşündüğüm zekatımı çok muhtaç bir yer bulunca verebilir miyim?

Cevap: Geçmişten kalan zekat borcunu daha fazla bekletmeyip hemen vermen gerekir. Geciktirmede günah vardır; çünkü gelecekte vereceğini düşündüğün muhtemel zekatı ise çok muhtaç yer bulunca peşinen vermekte mahzur olmaz. Gelecek sene yeniden vermeniz gerekmez.

Soru: 7- Zekat ve fitremi verirken hangi ihtiyaç sahiplerini öne almalıyım?

Cevap: Evlenip başka aileye karışmış ihtiyaç sahibi kız-oğlan kardeşlere, sonra bunların çocukları olan yeğenlere, damada, ayrı evde yaşayan ihtiyaç sahibi geline, kayınvalideye, halaya, teyzeye, dayıya, diğer akrabalara, komşulara ve özellikle ihtiyaç sahibi öğrencilere, bunların vekillerine zekatta ve fitrede öncelik tanınmalıdır.

Soru: 8- Zekat ve fitre veremeyeceğimiz aile fertlerimizi sayar mısınız? Bunlar kimlerdir?

Cevap: Zekat ve fitre, usul ve füruya verilmez. Usulden maksat; ana, baba, dede, nine.

Fürudan kasıt da kendi çocukları, çocuklarının da çocukları olan torunları. Bunlar mevcut varlığımızın ortaklarıdırlar. Zekatla, fitreyle değil, varlığımızın kendisiyle bakılma hakkına sahip aile fertlerimizdirler.

25.10.2005

....

 

ANA SAYFA | MAKALELER | DUA SAYFASI | ZİYARETÇİ DEFTERİ | KISA TARİHÇE | KİTAPLARI
Dini Sorulara Cevaplar 2007 - Sitede kullanılan makaleler kaynak belirtmek suretiyle farklı sitelerde ve ortamlarda kullanılabilir.
Web: www.ahmetsahin.org - Email : mail@ org - Webmaster: webmaster@ org